Aloe of Aloë is een plantensoort dat uit ruim vierhonderd soorten bestaat. De plantensoort is te herkennen aan hun stijve en ruwe bladeren die samen een rozet vormen van grote en dikke bladeren. Van de meeste soorten zijn de bladeren puntig. Heel veel soorten worden gebruikt als tuin- en sierplanten. De Aloe Vera plant is bekend om zijn gelachtige sap, dat zich in de dikke bladeren bevind. Het sap heeft een geprezen helende werking voor de huid en heeft bijzondere eigenschappen bij inwendig gebruik. Volgens het APG II=systeem (2003), een plantentaxonomie systeem, behoort deze soort tot de familie Asphodelaceae
Aloë Vera staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskundige krachten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werkelijke krachten van de in de bladeren gevormde gel. Uit onderzoek is gebleken dat het blad gel inderdaad waardevolle stoffen bevat maar dat we onderscheid moeten maken tussen de stoffen en de daarbij toegeschreven heilzame werking. Tot nu toe zijn er in verschillende onderzoeken ongeveer 160 verschillende werkende stoffen gevonden. Het duurt ongeveer 3 tot 5 jaar voor de aloëgel zich heeft gevormd en de krachtige werking heeft.
Wat zit er in de Aloë Vera bladeren. De bladeren die wel tot 5 cm dik kunnen worden, bevatten een gelachtige substantie. Net onder de schil bevind zich een geel sap. Dit bittere sap wordt aloëhars of aloine genoemd. Van oudsher wordt de aloine gebruikt als laxeermiddel maar is dit niet geschikt als huidverbeterend middel. De rest van de bladeren bevat een dikke en slijmachtige substantie dat aloëgel wordt genoemd. Het is de aloëgel die de bijzondere heilzaam en helende werking heeft voor de huid.
De aloëgel bevat veel verschillende ingrediënten. Ongeveer 20% van de Aloë Vera bestaat uit acemannan. Een bekende suiker date en anti viraal effect heeft en het afweer systeem versterkt. Het is een belangrijk ingrediënt voor de Aloë Vera dranken. De Aloë Vera plant bevat verder een veelvoud aan mineralen. Fosfor, calcium, ijzer, zink, magnesium, kalium, chroom en natrium. De vitamines die de plant bezit zijn Vitamine A, B, antioxidanten C en E. Het zijn juist de vitamine B die een positieve werking hebben voor huid en haar.
Bekende werkzame stoffen van de Aloë Vera plant Barbadensis Miller
vitamines → A, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, foliumzuur, niacine, bètacaroteen, choline, mineralen → calcium, kalium, magnesium, natrium, koper, ijzer, zink, mangaan aminozuren → lysine, threonine, valine, methionine, isoleucine, fenylalanine, tryptofaan, arginine, asparaginezuren, serine, glutaminezuren, glycine, alanine,
tyosine, histidine, proline, hydroxproline, cystine, leucine enzymen → oxidase, catalase, amylase, bradykinase, cellulase, lipase, alliinase, fosfatase, creatine-fosfokinase, dehydrogenase, SGO-transaminase, SGP-transaminase mono-en polysachariden → acemannaan, arabinose, galactose, mannose, rhamnose, xylose, hexuronzuur, glucuronzuur, galacturonzuur, cellulose plantensterolen→ campesterol, lupeol, bèta-sitosterol aminosuiker → glucosamine, galactosamine en daarnaast → appelzuur, lignine, sapogenine.